2009. január 1., csütörtök

Mozi - Amikor megállt a Föld

Szeretem azokat a filmeket, amelyek megpróbálják valamire felhívni a figyelmet, vagy effektív mondanivalóval akarnak rendelkezni. Az Amikor megállt a Föld c. mozi ebben a kategóriában van, bár maga a film hagy kivetnivalót maga után. Keanu Reeves, Jennifer Connelly és Kathy Bates révén ismerős nagyágyúk is szerepelnek a sci-fiben. A film egy 1951-es remake egyébként, természetesen ez a mostani főleg technikai szempontból más, mint az elődje.
A mondanivaló, miszerint az emberek elpusztítják a Földet, ezért jönnek az idegenek, akik meg szeretnék menteni. Természetesen úgy, hogy kiírtják az embereket. Egyébként a filmtől függetlenül úgy gondolom, hogy az emberiség ezt meg is érdemelné. Ebben minden benne van, a ember gyilkos, pusztító természete, a természet kizsákmányolása és eleve az emberi "értékek" és kapcsolatok amortizálódása. Az emberiség megérdemelne egy nagyobb tökönrúgást, hogy fejéhez kapjon, amíg nem késő... No mindegy.
Szóval a film alapgondolata az, hogy az idegenektől kérünk még egy esélyt, hátha akkor nem írtanak ki minket. Érdekes bibliai hasonlatok, metaforák vannak a filmben, ami emeli az értékét, viszont a "fő gonosz robot" az elég gagyire sikeredett. Még 1951-ben is gáz lett volna szerintem. A film messze nem tökéletes, egyszer meg lehet nézni, és elmerengeni, majd gyorsan elfelejteni. Az Esemény c. thrillerhez lehetne hasonlítani múfajilag ezt a mozit, de a Shyamalan-féle sokkal jobban tetszett és erőteljesebben a székhez szegezett.

Amikor megállt a Föld
7/10

Film leírása

Nincsenek megjegyzések: