2009. május 24., vasárnap

Mozi - Angyalok és démonok

Amióta megtekintettem az Angyalok és démonok első trailerét, kb egy évvel ezelőtt, azóta vártam a pillanatot, hogy megnézhessem a filmet. Dan Brown első bestselleréből készült film a második a Da Vinci-kód óta.
Érdekesség a filmben, hogy a Da Vinci-kód mintegy folytatása az Angyalok és démonok, pedig eredetileg fordított a sorrend. Sokszor elmondható sajnos a hasonlóan nagy könyvek filmfeldolgozásairól, hogy gyengébbre sikerültek, mint maga a könyv. A Da Vinci-kód esetében így volt, és sajnos ez elmondható a mostani moziról is. Persze naiv az az ember, aki azt hiszi, hogy mindazt az elképesztő intellektuális izgalmat, amit a Dan Brown-könyvek adnak, vissza lehet adni a filmvásznon; eleve kudarcra ítélt vállalkozás.
Az Angyalok és démonok, mint önálló film, a könyv elolvasása nélkül is megállja a helyét, sőt, még talán így - gondolom - élvezhetőbb is. Azonban ha valaki elolvasta a fantasztikus művet, akkor csalódnia kell; csak úgy, mint a Da Vinci-kód esetében. Tulajdonképpen nincs is ezzel gond, hiszem ez természetes, ugyanakkor csak azt nem értettem, hogy miért húzták el a játékidőt 140! percesre. Ha az egész cselekménysort belesűrítették volna tegyük fel 100 percre, szerintem sokkal nagyon hatást lehetett volna elérni.


A film mint önálló művészeti alkotás nem rossz, Ron Howard alapos munkát végez, és persze ahol tud, ott eltér a könyvben foglaltaktól, hiszen filmcentrikussá kellett tenni néhol az olvasnivalót. Robert Langdon, mint Tom Hanks már megszokott karakter, ugyanakkor szerezhettek volna egy "jobb" nőt a hölgy főszerepre. Persze nem egy szexszimbolómut, de egy intellektuális szépséget. A film gyöngyörűen fényképezett, elépesztő színkavalkád uralja a filmvásznat, és a klasszikus helyszín, a Vatikán is külön kuriózum. Ami még megemlítendő, az a film zenéje. Természetesen és sokszadszorra is Hans Zimmer. A valaha élt legnagyobb filmzeneszerzőnek tartom, James Newton Howard mellett. A film zenéje ötvözi az izgalmas dráma és a vallásos témák zenei világát, ismételtem tökéletesre sikeredett. Már csak ezért is érdemes végignézni a filmet. De aki igazán jól akar szórakozni, annak kölcsön adom a könyvet.


Angyalok és démonok
8/10


Film leírása


Trailer

Nincsenek megjegyzések: