2011. október 29., szombat

Lopott idő


Lopott idő (In time)A Lopott idő c. filmet már nagyon vártam, hogy lássam végre. A trailer és az előzetes ismeretek felkeltették a figyelmemet. Ehhez még jött, hogy a filmet Adrew Niccol rendezte, akinek csak jó filmjei voltak idáig.
A történet egészen egyedi. A jövőben megszűnik a pénz, mint fizetőeszköz, helyét az idő váltja fel. Az emberek 25 éves korukig öregednek, utána beindul egy óra, amely mindenki alkarján ott van, és mutatja a halálig hátra levő időt. Idővel lehet vásárolni mindent, a munkáért is időt kapnak, és az egyének tudnak egymás közt „utalni” percet, napot, hónapot stb. Arra is lehetőségük van, hogy elvegyék a másik idejét, ezzel halálba taszítva az illetőt.
A jövőben járunk, az emberiség fizetőeszköze az idő. A modern genetikának köszönhetően mindenki csak 25 éves koráig öregszik, akkor viszont egy óra kezd ketyegni az alkarján, ami a haláláig hátralévő időt mutatja. Vannak, akiknek több ezer, vagy akár millió évük van, de a nagy többségnek sosincs 24 óránál több ideje, vagyis napról napra él – szó szerint. Adott egy főhős (Justin Timberlake), aki megment egy férfit, ő pedig több, mint 100 évvel ajándékozza meg. Innen kezdődnek a bonyodalmak, ugyanis az időrendésznek (Cillian Murphynek) ez nem tetszik, és üldözni kezdi a férfit, akinek közben új társa lesz, az időmilliomos lánya, Sylvia (Amanda Seyfried).
Egy ilyen alapötletből zseniális filmet lehet kihozni, ha nem maradandó klasszikust, és ez sajnos nem sikerült. A legzavaróbbak a megválaszolatlan kérdések, amelyek végig ott motoszkálnak az ember fejében. Ilyenek pl.: Miért lett az idő a fizetési eszköz? Hogyan kerül az emberek alkarjára egy óra? Miért vannak a szegények és gazdagok földrajzilag is megkülönböztetve, illetve milyen folyamatok által lettek szegregálódva? Milyen mechanizmus következtében hal meg az ember, ha elfogy az ideje, és még jó néhány hasonló érdekes kérdés. Az is zavaró, hogy a jövőben játszódik a történet, még sincs ez képi világban megvalósítva. Nekem nem elég annyi a jövőből, hogy az autók furcsák és egyszínűek, valamint az ajtajuk szisszenés után nyílik ki.
Ezen kívül bosszantóan nagy logikai bukfencek is felfedezhetőek a moziban. SPOILER: ilyen pl. amikor a film elején már majdnem meghal a főhős és női segítője, amikor eszükbe jut, hogy el tudják adni a lány gyémánt fülbevalóját. Ha az ékszeres vár fél percet, akkor nem kellett volna fizetnie, hiszen meghaltak volna hőseink. A másik ilyen, amikor a Negyedikből ismert Alex Pettyfer elengedi az embereket, amikor keresi a Timberlake-pár tartózkodási helyét, a helyett, hogy mindegyikből kinyerte volna az idejüket. SPOILER VÉGE.
A film óriási hibája röviden: nem él a zseniális ötlet adta lehetőségekkel. A film eleje magával ragad, hiszen ekkor szembesülünk a világgal és annak korlátaival. Ezután egyre kevesebb újdonságot kapunk, sőt, a rendező kifogy teljesen a tárházból, és csak akciókliséket láthatunk. A filmben kifejezetten idegesítő, hogy szinte az összes idővel kapcsolatos axiómát és szóviccet elsütik. A főhősök motivációja, háttere sincs megfelelően kidolgozva, így viszont mi nézők sokszor érezzük azt, hogy unatkozunk.
Mindez érthetetlen egy olyan rendezőtől, akinek egyik abszolút kedvenc filmemet köszönhetem, a Gattacát, és ezen kívül olyan alkotásokat álmodott vászonra, mint a Truman-show, A fegyvernepper vagy a Terminál. Nem elég komplex, nem elég hiteles az a világ számomra, amelyet mutat nekünk, és nem logikus az sem, ahogy az emberek a jövőben viselkednek. Tudjuk, hogy az elkeseredett ember, főleg ha erkölcsileg züllött, 10 forintért is megölné a másikat, a filmben pedig szépen, kulturáltan várnak, amíg megkapják a nekik járó idejüket.
A film főszereplői ugyanakkor szerintem kitettek magukért. Justin Timberlake-t egyébként is szeretem, mert „tökös srácnak” tartom, zenei világa (szóló!) közel áll hozzám, ezen kívül a filmjei sem okoztak csalódást (Barátság extrákkal, Social Network vagy Rossz tanár). A lopott időben a barátnője és segítője Amanda Seyfried, aki a feltörekvő színészgeneráció egyik megtestesítője (Chloe, a kísértés iskolája, Levelek Júliának, Kedves John!, A lány és a farkas). Érdekes, hogy Timberlakkel már szerepelt egy filmben, az Alpa Dogban.
Cillian Murphyt régóta szeretem, először a 28 nappal később c. filmben nyújtott számára felejthetetlent. Ezt követően olyan filmekben szerepelt, mint az Éjszakai járat, Batman – Kezdődik, Napfény és az Eredet (amely számomra minden idők legjobbja). A lopott időben ő alakítja az időrendészt, de csak annyiban tűnik ki a többi a szereplő közül, hogy cool a bőrdzsekije.
A filmben rövid szerepet kap még Olivia Wilde, House „13-asa”, de nem nyújt(hat) maradandót, valamit feltűnik Johnny Galecki, aki az Agymenőkből lehet ismerős (The Big Bang Theory).
A film – bármily meglepő is lehet ennyi negatív kritika után – tetszett, csak bántóan sok maradt benne. Az Equilibrium c. film jutott eszembe a nézése közben, amelynek szintén zseniális volt a forgatókönyve, mégis „mostohán” volt elkészítve.
A mozi megtekintése közben és alatt rengeteg érdekes, főleg filozófiai kérdés fogalmazódhat meg bennünk. Ezért viszont mindenféleképpen meg kell nézni a filmet.
Szerintem:
 7/10

Szinkronos trailer itt: http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=O-82eOOVxfk
1 megjegyzés:

MoziNéző írta...

http://mozinezo.hu/trailerek/lopott-ido-in-time-2011.mozi