2012. március 30., péntek

Schmitt-ügy - szerintem


Schmitt Pállal egyszer találkoztam élőben, akkor néhány szót váltottunk, poénkodott pár szót, teljesen nyitott és korrekt ember benyomását keltette, és én büszke voltam, hogy volt személyes kontaktusom vele. TF-es koromban minden évnyitót, vagy nagyobb eseményt ő nyitott meg. Becsültem mint embert, mint sportolót, és főleg, mint sportdiplomatát. Ezt követően politikai pályára tévedt, indult a fővárosért, aztán pedig ő lett Magyarország köztársasági elnöke. Mint sportoló büszke voltam rá, hogy „sportoló” köztársasági elnöke van hazánknak, ugyanakkor igencsak féltettem, hiszen ha megbukik, akkor vele, tulajdonképpen „mi” sportolók is bukunk. Az elmúlt hetek, napok történése azt mutatja, sajnos Schmitt Pál megbukott…
Abban az egyben igazat adok neki, hogy NEM a doktori címe miatt lett sem köztársasági elnök, sem nagykövet, sem MOB-elnök, és ha úgy vesszük, ettől függetlenül maradhatna a posztján. Ugyanakkor úgy gondolom, hogy Magyarország egyik legfőbb közjogi méltósága nem teheti meg, hogy egy ilyen erkölcsi blama után a helyén maradjon. Nem arról van szó, hogy csínyt követett el, nem arról van szó, hogy puskázott az egyetemen. Schmitt Pál sajnos csalt, ez kiderült, vállalnia kell a következményeket. Ha pedig ilyenre még nem volt precedens (mit is kell csinálnia egy köztársasági elnöknek, ha erkölcsileg megbukott), akkor a, ott vannak a külföldi példák (Nixon, vagy legutóbb a német Wulff) b, lemond posztjáról, hiszen belátja, akkora etikai vétséget követett el, hogy ő nem lehet a magyar törvények legfőbb őrizője. Magyarország nemzetközi megítélése is romlik általa.
Imádom a TF-et, szerintem a legjobb dolog az életemben a kézilabdán kívül. Schmitt Pálnak sikerült elérnie, hogy ezentúl ne a magyar sport fellegváraként tekintsenek rá, hanem úgy, mint az az egyetem, amelyik „elnézte” Schmitt kisdoktoriját. Az amúgy sem jó megítélésnek örvendő felsőoktatási intézményre sikerült egy akkora szégyenfoltot ráragasztani, ami mögül nem látszik ki maga az iskola. Nem beszélve arról, hogy mint „sportoló” politikus bukott meg, ami azt jelenti, hogy ezentúl a mindenkori hatalom kétszer is meggondolja, hogy alkalmaz-e hasonló előélettel (sikeres sportoló) személyeket politikai feladatok betöltésére. Ez szintén nekünk, sportolóknak okoz fejtörést, hiszen ki más lehet autentikusabb egy sportolói hivatal (államtitkárság, adott esetben sportért felelős miniszter stb), mint egy volt sikeres sportoló.
Schmitt Pál megbukott, mint ember, és így nem lehet hiteles elnöke annak az országnak, amely oly büszke múltjára, a királyaira, törvényeire stb. Mondom ezt fájó szívvel, mert mint sportolót, mint sportdiplomatát nagyra becsültem, és ettől még lehet ő fontos tényezője a honi sporttársadalomnak (nem lesz). Hogy helyette ki lehetne „odatenni”, érdekes kérdés. Elméletileg a köztársasági elnök egy pártoktól független, törvényen felül álló személy. Tehát abszolút nem gond, ha nem a politikai életből találják meg, ezért én Vizi E. Szilvesztert találom a legalkalmasabb jelöltnek. Neki fogok drukkolni.
Előtte azonban le kell mondani, Schmitt és most!Nincsenek megjegyzések: