2012. június 21., csütörtök

Beszélgetés Sellei Zoltánnal, a Gyilkos vonzalom c. könyv szerzőjével

R.: Ez az első könyved. Mi vett rá arra, hogy írj egy regényt?
S.: Mindig is szerettem írni, szerettem az írást, mint tevékenységet, elmélkedni, majd saját gondolataimat leírni. Edzőként és tanárként is sok lehetőségem volt erre. Később blogot kezdtem el vezetni, ahol már arról írtam, amiről akartam, filmekről, könyvekről, mindenről.
R.: Honnan jött a regényötlet?
S.: Először a regény közepét írtam meg. Egy önálló novellának képzeltem eredetileg, de ezután megírtam az elejét és a végét, és így jött létre a mű.
R.: Miért pont USA-ban játszódik?
S.: Sokan feltették a kérdést, hogy miért nem Magyarországon játszódik, magyar szereplőkkel. Én úgy gondoltam, hogy egy Kovács Pisti vagy Szabó Béla nem annyira olvasócsalogató név.
R.: A történetről mit lehet tudni?
S.: Igazából semmit sem szabad elárulni. Nagyon nehéz ugyanis úgy beszélni a történetről, hogy ne áruljunk el róla valamit, ami később ronthat az olvasás élményéből. Ha bármit mondanék, ezt tenném. ez egy 18 éven felülieknek szóló krimi, remélem, izgalmas és szórakoztató.
R.: A főszereplőről mi a véleményed?
S.: A főszereplő személyiségét én gonosznak gondolom, bár eredetileg brutálisabbnak terveztem a karakterét. A neve is egy anagrammából ered, gerinctelen, német nyelven. A férfi ugyanakkor lenyomata talán mai társadalmunknak. Mindenhol korrupciót, csalást és élvezethajhászást látunk, ő sem másmilyen. Neki is vannak súlyos, sötét titkai, de kinek nincs?
R.: Néhány jelenet nagyon brutálisra és horrorisztikusra sikeredett, szinte sokkolja az embert. Miért döntöttél így?
S.: Igen, egy-két olvasó szememre vetette, hogy túl kemény és vérfagyasztó volt egy-két jelenet, ugyanakkor többen pedig azt mondták, hogy ez tetszett nekik. Úgy gondoltam, hogy ez az első regényem, nem fogok szépíteni semmit.
R.: Erkölcsi mondanivaló van a történetben?
S.: Én úgy gondolom, hogy van. A könyv végén szerintem megnyugodhat az olvasó. Ezen kívül többen mondták már, hogy a könyv elolvasása után féltek elmenni egy csetrandira.
R.: Elégedett vagy az első könyveddel?
S.: Igen, teljes mértékben. A könyvön dolgozó összes munkatárs kiváló munkát végzett. Én korábban azt hittem,hogy a könyv megírása a legnehezebb feladat. Elégedett vagyok, bár van egy mondat, amelyet többszöri kérésemre sem hagytak benne a szerkesztők, de végül megértettem, hogy nem maradhat a regényben.
R.: Elmondod, mi volt az?
S.: Sajnos ezt sem szabad elárulnom, spoiler lenne. Aki elolvasta a könyvet, és érdekli az a bizonyos mondat, nyugodtan keressen meg, elküldöm neki.
R.: Tervezel folytatást?
S.: Igen, többek kérésére, és a pozitív visszajelzések hatására nemrég kezdtem neki a folytatásnak. Előtte azonban két másik könyv fog megjelenni nagy valószínűséggel.
R.: Hasonló stílusban, mint a Gyilkos vonzalom?
S.: Nem, teljesen mások lesznek, szinte minden tekintetben. Augusztusban jelenik meg egy összeesküvés-elméletes thriller, és nemrég fejeztem be egy pókeres krimit. Ez utóbbit még senki sem olvasta, még a kiadó sem.
R.: Van még valami, amit el szeretnél mondani?
S.: Talán annyi, hogy remélem, sokan el fogják olvasni a könyvet, és szívesen várom az olvasók véleményét.  A könyv facebook-oldalán vagy emailen nyugodtan leírhatják az érzéseiket a könyvvel kapcsolatban. Ezen kívül köszönöm szépen mindenkinek, aki segített: előolvasók, kiadóvezető, szerkesztők, tördelő, grafikus, borítótervező és az irodalom tanárnő, aki legelőször javította. Szóval mindenkinek köszönöm, nélkülük nem jöhetett volna létre ilyen színvonalon ez a könyv.

Az interjú a könyvbemutatón történt beszélgetések alapján készült. Fejes Anna és Szecsődi Péter voltak a szerző beszélgető partnerei.

Nincsenek megjegyzések: